čtvrtek, března 08, 2007

Knihovnička

Tak tohle bude brzo minulost...

Barokní areál Klementina na rozloze 2 ha vznikl za účasti řady stavitelů a umělců v letech 1560 - 1730. Postupně jej vytvářeli Marco Fontana, Domenico Bossi, rodina Luragova, Francesco Caratti, Giovanni Bartolomeo Cometa, Petr Brandl, Matyáš Braun, Václav Vavřinec Reiner, Jan Hiebl. Dodnes však historici umění nerozhodli spor o účast dvou významných pražských barokních stavitelů - Kiliána Ignáce Dientzenhofera a Františka Maxmiliána Kaňky, v jejichž rukou mohla být stavebně nejmladší část Klementina - Zrcadlová kaple, astronomická věž a portál do Mariánského náměstí.

... a teď pohled do budoucnosti :-o

To je labužo, co? Tento nechutný sopel jsem pracovně nazvala blivajz. Já nejsem proti inovacím, ale nevím, kdo jiný by tohle měl pochopit než mladí lidé. A já jako obvykle nemám slov, lapu po dechu a o chápání si můžu nechat jen zdát. Měla jsem Klementinum ráda. Co má kdo za problém s barokem? Tohle si opravdu beru osobně, nehledě na to, že na Letnou už ani nepáchnu, abych se na tu nádheru nemusela dívat. Asi budu brečet. Knihovny přece nemají vypadat jako ořezaná medůza, kterou někdo pozvracel. A ta naše, pražská, už vůbec.
Pokud vás tato problematika zaujala, v nadpisu je link na NKP, kde si můžete přečíst víc.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Úplně souhlasím. Je to zrůda. Kdyby tak stála někde mezi mrakodrapy a tvářila se jako barevné osvěžení, tak možná, ale mezi stromy a domečky s červenými stěnami? Děs běs.

Anonymní řekl(a)...

Je to humus. Skoro jako by Marťani vypustili záchodový nádrže:)

Anonymní řekl(a)...

To je blbej vtip. Seepolyp ;-) Fakt pěst na oko.

Anonymní řekl(a)...

Uz jsem o tom cet, teda z tech fotek to vypada dost...divne...Nejak si moc nedovedu predstavit, jak to bude vypadat v realu. Souhlasim s krizou, ze nekde v zastavbe by to mohl bejt lepsi, kdyz uz.
Navic je otazka, jestli ma knihovna fakt tolik penez, aby stavela takovyhle megalomansky stavby.
A naposled - tam, kde ted klementinum stoji, tak je to kousek od spousty fakult, kousek od metra...Tam na letny je to v uplnym kelu.

Anonymní řekl(a)...

Hej, budu to mit od baraku pet minut tramavaji, tak neurazej:D
Mno, a jako velkej džouk jsem se dozvedela, ze se to prej oficialne jmenuje "Oko nad Prahou":D
Seepolyp sedí o dost líp...