čtvrtek, listopadu 23, 2006

Ovce

Ovce domácí je malým domestikovaným přežvýkavcem, chovaným hlavně pro vlnu, maso a mléko. Výjimečně se používali nebo používají i pro dopravu lehčích břemen.
Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech.
Nejvíc ovcí je chováno v Číně (170,8 miliónu kusů) a v Austrálii (106 miliónů kusů).


Ehm. Tento krátký úryvek z Wikipedie na první pohled nedoceňuje onu úžasnou jedinečnest oveček, nicméně já vás o ní určitě přesvědčím. Tak jo. Přemýšleli jste někdy o tom, jak je možné, že ovcím roste vlna a ne obyčejná srst? Kdyby všechna zvířata měla vlnu, vypadalo by to blbě - třeba taková kráva nebo kachna by ze svého "nového looku" určitě nadšené nebyly. Představte si tu vlněnou kouli, ze které by na nějaké straně koukal zobák. Nebo vemeno :)

Celý vtip je vlastně v tom, že ovce jako jediná /se svými přidruženými druhy samozřejmě :-) je dostatečně vznešená na to, aby i ve vlněné kouli vypadala perfektně. A to všechno jenom kvůli tomu, aby lidé měli z čeho plést svetry, jinak by tento staromódní svršek již dávno odhodila a hodila se do gala :D Óóóóó, děkujeme ti, unikátní ovečko!

Pokud jste si všimli těch čísel, kdyby ovce za svoji ochotu žádaly volební právo, nejspíš by z toho měli Australané a Číňani docela hlavu jak meloun :) Otázka je, jaké politické orientace by většina ovcí byla, zda by například založily nějaké lidové hnutí a pak udělaly "Vlnovou revoluci" nebo se spíše držely v ústraní...

Pokusím se v dohledné době udělat interview s nějakou společensky vysoce postavenou ovcí, abychom se dozvěděli, jaký mají ovce k naší společnosti postoj, jaký mají názor na globalizaci a jaké kroky od nich můžeme očekávat v souvislosti se světovým terorismem. Samozřejmě neočekávejte žádné pozitivní zprávy, vždyť - jak jste se sami mohli dočíst v úvodu - ovce jsou používány i pro dopravu břemen, chovají se na maso a navíc i v horských nebo suchých oblastech. Pokud to shrneme, tyto živočišné druhy jsou lidstvem od pradávna neuvěřitelně vykořisťovány, a proto také musíme počítat s odpovídající odezvou.

3 komentáře:

McMilan řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
McMilan řekl(a)...

super ovci vobrazek
Vofce sou kchůl, ale čekal bych, že napíšeš něco vo kozách. Nebo to bude další pokračování? Mééé?

Janie řekl(a)...

No, mam nejakej problem s vkladanim obrazku do textu :-( jinak bych tam nejakej dala. Pokracovani s kozama - pisu si do diare :D