sobota, října 13, 2007

Jaký je rozdíl mezi střední a vysokou školou?

Na střední se máte z čeho učit, ale nechce se vám.
Na vysoké se chcete učit, ale nemáte z čeho :D
(minimálně u nás)

Matematika - skripta: Matematika pro chemiky I, II (rok vydání 1989, v knihovne cca 20 kusů pro 400 lidí, jinde již nezakoupitelné)

Obecná chemie - učebnice Obecná chemie z roku 1986 (v knihovně cca 3 kusy pro 500 lidí :D, jinde není k dispozici), skripta od naší fakulty neexistují.

Genetika - dvě učebnice s názvem Genetika (jedna z roku 1977, druhá z roku 1961 :-), v téhle fázi vyprávění už brečím smíchy, protože je v knihovně ani nikde jinde nemaj vůbec), skripta od naší fakulty neexistují.

LabTech - skripta do laboratoře už existují - huráááá. Ovšem ještě nevyšly... :-)

Biologie buňky - perla nakonec - zde se je opravdu z čeho učit. Existuje 5 knih - jedna česká a 4 anglické, v cenovém rozmezí 1500 -3500 Kč. Nejlevnější a jediná česká má jen 700 stran a prý by údajně mohla stačit na trojku. Ovšem pouze s odřenýma ušima ;-) Jinak v knihovně dokonce některé mají, ale půjčí pouze na měsíc, což je doba, za kterou 2000 stránek knihy The Cell opravdu přelouskám jen stěží.

Co z toho plyne? V knihkupectvích na nás hystericky ječí, že naše fakulta skripta nevydává, v prodejně nakladatelství Karolinum se skví několik posledních kusů učebnic pro hydrogeologii, v knihovně nám tvrdí, že jsme si měli přijít v červnu, v antikvariátu samozřejmě kde nic tu nic. Asi jsem měla jít na VŠCHT, kde jsou skripta ke všem předmětům a dokonce si tak vyskakují, že publikují nestáhnutelné verze na internetu, abychom se my z PřF UK mohli ukousat závistí. Zachraňuje mě pouze množství ochotných známých z vyšších ročníků PřF, technická knihovna a to, že mi není líto investovat do biologie buňky. Jinak je to, prosím, tragédie. Nakonec to stejně skončí tak, že se budem učit ze skript VŠCHT, čímž uděláme této své konkurenci nehoráznej kšeft :o)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak to je tedy opravdová polízanice, u nás některá skripta jsou, a stejně většinou koukám a říkám si jé, to už sem si přeci někde stáhla, takže promiň, ale asi se ti budu smát :-D

Anonymní řekl(a)...

Já jsem na medicíně a tady máme učebnic opravdu dost, ale drahých, takže to leze do peněz. Teď jsem si přibrala ještě studium na PřF a jsem zděšená...žádné učebnice...